Bahan-bahan:
- 200 gm minyak sapi300 gm tulang rawan - dipotong kiub besardan direbus
- 3 ulas bawang kecil
- 2 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 30 gm daun sup
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 helai daun pandan
- 2 sudu makan rempah sup
- 100 gm kentang
- 100 gm lobak merah
- 750 ml air
- 30 gm bawang goreng
- Garam secukup rasa
Cara memasak:
- Panaskan minyak sapi dan masukkan bahan yang telah dihiris halus. Tumis sehingga berbau harum.
- Kemudian masukkan buah pelaga, bunga lawang dan kulit kayu manis.
- Masukkan daun pandan dan rempah sup yang dicampurkan dengan sedikit air. Kacau sehingga rempah garing.
- Kemudian masukkan tulang rawan yang telah direbus. Gaulkan hingga rata.
- Masukkan air, kentang dan lobak merah.
- Biarkan mendidih seketika, kemudian masukkan garam secukup rasa dan biarkan sehingga kentang dan lobak merah menjadi empuk.
- Setelah sup masak, taburkan dengan bawang goreng dan daun sup. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment