Bahan-bahan :
- 2 cawan gula kastor
- 1-3/4 cawan tepung gandum
- 3/4 cawan serbuk koko
- 1-1/2 sudu kecil serbuk penaik
- 1-1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil garam
- 2 butir telur
- 1 cawan susu segar
- 1/2 cawan minyak masak
- 2 sudu kecil esen vanilla
- 1 cawan air mendidih
Kaedah penyediaan :
- Panaskan ketuhar pada 350 F. Griskan loyang pembakar. Boleh gunakan loyang bulat 9 inci yang dalam.
- Masukkan gula ke dalam mangkuk pembancuh. Ayakkan tepung, serbuk koko, serbuk penaik, soda bikarbonat dan garam ke dalam mangkuk yang sama.
- Di dalam mangkuk lain, masukkan telur, susu, minyak dan vanilla. Pukul sekadar semua bahan sebati, menggunakan whisk.
- Tuangkan bahan cecair ke dalam adunan tepung dan pukul dengan menggunakan mixer dengan kelajuan sederhana sehingga berkerim. Tuangkan air panas ke dalam bancuhan dan kacau menggunakan whisk hingga sebati.
- Tuangkan ke dalam loyang pembakar dan bakar selama 40 - 45 minit atau sehingga masak. Biarkan selama 10 minit sebelum mengeluarkan kek dari loyang pembakar.
No comments:
Post a Comment