Saturday, December 1, 2007

DEEP DARK CHOCOLATE CAKE


Bahan-bahan :


  • 2 cawan gula kastor
  • 1-3/4 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • 1-1/2 sudu kecil serbuk penaik
  • 1-1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 butir telur
  • 1 cawan susu segar
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 1 cawan air mendidih

Kaedah penyediaan :

  1. Panaskan ketuhar pada 350 F. Griskan loyang pembakar. Boleh gunakan loyang bulat 9 inci yang dalam.
  2. Masukkan gula ke dalam mangkuk pembancuh. Ayakkan tepung, serbuk koko, serbuk penaik, soda bikarbonat dan garam ke dalam mangkuk yang sama.
  3. Di dalam mangkuk lain, masukkan telur, susu, minyak dan vanilla. Pukul sekadar semua bahan sebati, menggunakan whisk.
  4. Tuangkan bahan cecair ke dalam adunan tepung dan pukul dengan menggunakan mixer dengan kelajuan sederhana sehingga berkerim. Tuangkan air panas ke dalam bancuhan dan kacau menggunakan whisk hingga sebati.
  5. Tuangkan ke dalam loyang pembakar dan bakar selama 40 - 45 minit atau sehingga masak. Biarkan selama 10 minit sebelum mengeluarkan kek dari loyang pembakar.

No comments: