- 250 g Tepung naik sendiri
- 200 g gula kastor
- 300 g telur - timbang tanpa kulit
- 1 camb ovellate
- 1 camt baking pawder
- 2 camb susu pekat
- 50 g air
- 175 g butter - cairkan coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari
Cara :
- Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double.
- Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati.
- Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3 senduk dengan emulco.
- Tuang adunan banyak dalam loyang.
- Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak.
- Bakar. (Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ni akan naik double). Suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak. Setelah masak, biarkan 5 mini dalam loyang lepas tu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.
No comments:
Post a Comment