Saturday, December 1, 2007

KEK MARBLE AFRIKA

Bahan-bahan :
  • 250 g Tepung naik sendiri
  • 200 g gula kastor
  • 300 g telur - timbang tanpa kulit
  • 1 camb ovellate
  • 1 camt baking pawder
  • 2 camb susu pekat
  • 50 g air
  • 175 g butter - cairkan coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari

Cara :

  1. Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double.
  2. Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati.
  3. Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3 senduk dengan emulco.
  4. Tuang adunan banyak dalam loyang.
  5. Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak.
  6. Bakar. (Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ni akan naik double). Suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak. Setelah masak, biarkan 5 mini dalam loyang lepas tu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.

No comments: