Saturday, December 1, 2007

Kari Tulang Lembu


Bahan-bahan:


  • 2 kg tulang lembu dipotong - direbus hingga empuk
  • 400 ml santan
  • 1000 ml air
  • 50 gm rempah kari daging
  • 3 sudu makan air asam jawa
  • 2 biji kacang bendi
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 liter air
  • 1 biji tomato - di potong dua
  • 1 biji bawang besar - di hiris halus
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak secukupnya

Bahan untuk dikisar:

  • 200 gm bawang merah
  • 100 gm bawang putih
  • 3 cm lengkuas
  • 3 cm kunyit hidup

Cara Memasak:

  • Tumis bahan yagn telah dikisar bersama daun kari sehingga harum
  • kemudian masukkan serbuk kari dan masak sehingga naik minyak
  • Masukkan asam jawa. Biarkan sehingga mendidih
  • setelah mendidih, masukkan air, santan dan tulang tadi, Perlahankan api dan biarkan sehingga 10 minit.
  • Kemudian masukkan kacang bendi, tomato, dan bawang besar. Perasakan dengan garam dan biarkan selama 5 minit.
  • Sedia untuk di hidang


No comments: