Bahan-bahan:
- 2 kg tulang lembu dipotong - direbus hingga empuk
- 400 ml santan
- 1000 ml air
- 50 gm rempah kari daging
- 3 sudu makan air asam jawa
- 2 biji kacang bendi
- 1 tangkai daun kari
- 1 liter air
- 1 biji tomato - di potong dua
- 1 biji bawang besar - di hiris halus
- Garam secukup rasa
- Minyak masak secukupnya
Bahan untuk dikisar:
- 200 gm bawang merah
- 100 gm bawang putih
- 3 cm lengkuas
- 3 cm kunyit hidup
Cara Memasak:
- Tumis bahan yagn telah dikisar bersama daun kari sehingga harum
- kemudian masukkan serbuk kari dan masak sehingga naik minyak
- Masukkan asam jawa. Biarkan sehingga mendidih
- setelah mendidih, masukkan air, santan dan tulang tadi, Perlahankan api dan biarkan sehingga 10 minit.
- Kemudian masukkan kacang bendi, tomato, dan bawang besar. Perasakan dengan garam dan biarkan selama 5 minit.
- Sedia untuk di hidang
No comments:
Post a Comment