Saturday, December 1, 2007

PARU GORENG BERLADA


Bahan-bahan:



  • 500 gm paru lembu - direbus
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 300 ml minyak masak
  • 1 sudu teh belacan
  • 4 sudu makan cili kering yang telahdikisar
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 biji bawang besar - dihiris bulat
  • 1 keping asam

Bahan-bahan kisar:

  • 5 biji cili merah
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 cm halia

Cara memasak:

  • Paru lembu yang telah direbus hendaklah dihiris nipis.
  • Kemudian gaulkan dengan serbuk kunyit dan garam.
  • Goreng sehingga masak dan ketepikan.
  • Kemudian tumis bahan-bahan kisar sehingga naik minyak.
  • Setelah itu, barulah masukkan garam, gula, bawang besar dan asam keping.
  • Masak sehingga bawang layu dan kemudian masukkan paru yang telah digoreng tadi. Gaul rata dan sedia untuk dihidang.

No comments: