Saturday, December 1, 2007

SERUNDING DAGING



Bahan - bahan:



  • 500 gm daging - direbus dan disiat halus

  • 100 gm serbuk kari

  • 50 gm jintan manis

  • 50 gm jintan putih

  • 50 gm serbuk ketumbar

  • 100 gm cili kering yang telah dikisar

  • 200 ml santan

  • 250 ml minyak masak

  • Garam secukup rasa

  • Gula secukup rasa

Bahan - bahan kisar:



  • 3cm lengkuas

  • 3 cm halia

  • 100 gm bawang merah

  • 60 gm bawang putih

  • 5 batang serai

  • 60 gm kunyit hidup

Cara Memasak:



  • Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga garing.

  • Kemudian masukkan cili kering, serbuk kari, jintan manis, jintan putih dan ketumbar.

  • Setelah garing, masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.

  • Kemudian masukkan daging yang telah disiat-siat tadi bersama dengan garam dan gula secukup rasa.

  • Masak sehingga kering menggunakan api yang perlahan dan sedia untuk dihidang.

No comments: