Saturday, December 1, 2007

HATI LEMBU HITAM MANIS



BAHAN-BAHAN:
  • 400 gm hati lembu
  • 15 biji cili kering
  • 10 ulas bawang merah
  • 2 cm halia
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 sudu teh serbuk jintan manis
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh ketumbar
  • 2 cm lengkuas - Dikisar
  • 2 sudu makan kicap pekat
  • 2 sudu makan gula
  • 30 ml air asam jawa
  • Garam secukup rasa
CARA MEMASAKNYA:
  • Rebus hati buat seketika dan kemudian dihiris nipis.
  • Di dalam kuali, tumiskan bahan yang dikisar bersama dengan jintan putih, jintan manis dan serbuk ketumbar. Kacau hingga sebati.
  • Masukkan sedikit air rebusan hati tadi dan kicap pekat. Masukkan juga hati yang telah dihiris nipis.
  • Biarkan beberapa minit sehingga kuah menjadi pekat lalu masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
  • Setelah kuah telah cukup pekat bolehlah diangkat dan dihidangkan.

No comments: