BAHAN-BAHAN:
- 400 gm hati lembu
- 15 biji cili kering
- 10 ulas bawang merah
- 2 cm halia
- 4 ulas bawang putih
- 1 sudu teh serbuk jintan manis
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh ketumbar
- 2 cm lengkuas - Dikisar
- 2 sudu makan kicap pekat
- 2 sudu makan gula
- 30 ml air asam jawa
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAKNYA:
- Rebus hati buat seketika dan kemudian dihiris nipis.
- Di dalam kuali, tumiskan bahan yang dikisar bersama dengan jintan putih, jintan manis dan serbuk ketumbar. Kacau hingga sebati.
- Masukkan sedikit air rebusan hati tadi dan kicap pekat. Masukkan juga hati yang telah dihiris nipis.
- Biarkan beberapa minit sehingga kuah menjadi pekat lalu masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
- Setelah kuah telah cukup pekat bolehlah diangkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment